Παράκαμψη πλοήγησης

32402297_10214513187976559_9024443548434432000_n

Social Antimedia #16 από τη Noctua εν όψει του Εφετείου της Π.Α. στις 13 ιούνη και της διαδήλωσης για το δικαίωμα στη γυναικεία αυτοάμυνα στις 9 ιούνη:

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ Π.Α. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

που κατηγορείται επειδή υπερασπίστηκε τον εαυτό της και τη φίλη της απέναντι σε σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από άντρα (εφετείο 13 Ιούνη στο Ναύπλιο)

Στις 22 Ιουνίου 2016, η 22χρονη Π.Α. με τη 17χρονη φίλη της καθόντουσαν σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Κορίνθου. Στις τρείς η ώρα το βράδυ, ένας 46χρονος ντόπιος τις πλησίασε, άρχιζε να τις βρίζει και κινήθηκε απειλητικά προς τις δύο κοπέλες. Έπιασε το στήθος της 17χρονης και τράβηξε από τα μαλλιά την Π.Α. Η 17χρονη νόμιζε πως ο άντρας κρατάει μαχαίρι και τότε η Π.Α. έντρομη έβγαλε από την τσάντα της ένα μαχαίρι κουζίνας που είχε στην τσάντα της και τον χτύπησε προκειμένου να ξεφύγουν από τα χέρια του. Ο δράστης της σεξουαλικής επίθεσης πέθανε λίγο αργότερα και οι δύο κοπέλες συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Η 17χρονη αποφυλακίστηκε 2 μήνες μετά, ενώ η Π.Α. παρέμεινε προφυλακισμένη μέχρι και τη δίκη της.

Στις 27 Σεπτέμβρη του 2017 η Π.Α. καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 4 μήνες φυλακή από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Ναυπλίου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Εισαγγελέας, έδρα και ένορκοι, αρνήθηκαν πεισματικά να αναγνωρίσουν πως το βράδυ εκείνο η 22χρονη βρισκόταν σε άμυνα και αποφάσισαν να δώσουν για άλλη μια φορά το μήνυμα σε όλες και όλους μας ότι η δικαιοσύνη πέρα από ταξική και ρατσιστική είναι και βαθιά πατριαρχική. Θεώρησαν πως ασκήθηκε υπέρμετρη βία από την μεριά της Π.Α., ενώ ο δράστης της επίθεσης τις απείλησε, τις έβριζε, τις χούφτωσε, την έπιασε από τα μαλλιά. Δεδομένου των αμέτρητων περιστατικών ξυλοδαρμών και βιασμών γυναικών στην ελληνική κοινωνία, δε μπορεί να κατηγορήσει κανείς μια γυναίκα που θεώρησε ότι απειλείται η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα. Οπότε για ποια “ήρεμη ψυχική κατάσταση” έχει το θράσος να μιλάει το δικαστήριο; Ή μήπως η κάθε γυναίκα οφείλει να ξέρει τις προθέσεις του κάθε άντρα που θα της επιτεθεί; Σε τέτοιες καταστάσεις θες απλά να σταματήσεις την απειλή και να ξεφύγεις. Αυτό έκανε η Π.Α. και έσωσε την ίδια και την φίλη της, ίσως και από το θάνατο. Κόντρα στην πατριαρχική δικαιοσύνη και τις φυλακές της, κόντρα στην πατριαρχική κοινωνία και τις αξίες της, που θέλουν να την βασανίσουν άλλη μια φορά μετά από αυτό που πέρασε και κατάφερε να ανταπεξέλθει, για μας η Π.Α. έκανε το αυτονόητο που θα έκανε καθεμία που θα βρισκόταν στην θέση της. Υπερασπίστηκε τον εαυτό της και τη φίλη της.

Η υπόθεση της Π.Α. είναι υπόθεση κάθε γυναίκας που έχει βρεθεί ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντρική επιθετικότητα που είναι διάχυτη παντού. Και απέναντι σε αυτή την πατριαρχική πραγματικότητα θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να υπερασπιστεί τον εαυτό της με όποιο τρόπο κρίνει και μπορεί εκείνη τη στιγμή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Σάββατο 9 Ιούνη 12:00 Παράρτημα

Αρέσει σε %d bloggers: