Παράκαμψη πλοήγησης

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η Διαδήλωση Υπεράσπισης της Γυναικείας Αυτοάμυνας και για την Απαλλαγή της Π.Α. από όλες τις κατηγορίες (της οποίας το εφετείο είναι στις 13 Ιούνη -καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 15 χρόνια φυλακή). Τα συνθήματα που ακουγόντουσαν:

η Παναγιώτα αμύνθηκε κι είναι φυλακή – η δικαιοσύνη είναι σεξιστική

παρενοχλήσεις, βιασμοί, συνήθη γεγονότα – να δικαιωθεί τώρα η Παναγιώτα

δικαίωμα στην άμυνα για την καθεμία – απέναντι σε σεξιστές και πατριαρχία

15 χρόνια τη βάλαν φυλακή – επειδή αμύνθηκε και είναι ζωντανή

κράτος και κοινωνία τη βάλαν φυλακή – επειδή αμύνθηκε στον άντρα βιαστή

με την Παναγιώτα είμαστε μαζί – απ’ τις κατηγορίες να απαλλαγεί

όχι άλλοι βιασμοί και ξυλοδαρμοί – γυναικεία άμυνα σε κάθε σεξιστή

οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική – είναι άντρες καθημερινοί

οι βιαστές δεν είναι δράκοι ή τρελοί – είναι άντρες καθημερινοί

βιασμοί και ξύλο καθημερινά – δικαστές ξεφτίλες βιάσατε ξανά

καμία φοβισμένη ποτέ και πουθενά – τσακίστε σεξιστές σε κάθε γειτονιά

δεν ήταν το αλκοόλ, ούτε η ανεργία – το χέρι του το σήκωσε η πατριαρχία

οι δρόμοι μας ανήκουν και βράδυ και πρωί – στο διάολο να στείλουμε τον κάθε σεξιστή

μίσος ταξικό γι’ αυτή την κοινωνία – που θέλει τις γυναίκες μούγκα στη γωνία

ο βιαστής ελεύθερος, το θύμα φυλακή – η δικαιοσύνη είναι σεξιστική

μπάτσοι, tv, δικαστικοί – όλοι μαζί καλύπτουν τον κάθε βιαστή 

δεν ξεχνώ τη βία και την πατριαρχία – της Άννας Νικολάου τη δολοφονία

Το κείμενο που μοιραζόταν:

Στις 22 ιούνη του 2016 η τότε 22χρονη Π.Α. καθόταν σε ένα παγκάκι στο κέντρο της κορίνθου μαζί με μια 17χρονη φίλη της. Κάποια στιγμή ένας 46χρονος ντόπιος άντρας τις πλησιάζει και αρχίζει να τους φωνάζει “θα σας γαμήσω, θα σας βιάσω”. Χουφτώνει τη 17χρονη στο στήθος και πιάνει από τα μαλλιά την Π.Α. και τότε η Π.Α. προκειμένου να γλιτώσει αυτή και η φίλη της από τις επιθετικές του ορέξεις αναγκάζεται να τον χτυπήσει με μαχαίρι προκειμένου να ξεφύγουν. Τελικά ο δράστης της σεξουαλικής επίθεσης καταλήγει νεκρός και οι δυο κοπέλες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες. Η Π.Α. αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και η 17χρονη αυτή της συναυτουργίας. Τελικά η Π.Α. αφού προφυλακίστηκε 15 μήνες, έφαγε 15 χρόνια φυλακή το σεπτέμβρη του 2017 μετά από ομόφωνη απόφαση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου του ναυπλίου (η ανήλικη θα δικαστεί ξεχωριστά). Κρατικοί υπάλληλοι και κομμάτια της κοινωνίας ακολούθησαν κατά γράμμα τις επιταγές αυτής της πατριαρχικής κοινωνίας σε μια δικαστική αίθουσα που περίσσεψαν τα πατριαρχικά στερεότυπα. Στη σύντομη  απολογία της η Π.Α. είπε: “Φοβήθηκα πολύ εκείνο το βράδυ. Αντέδρασα, γιατί φοβήθηκα…είπε στην φίλη μου “ξέρω τον μπαμπά σου, τι ρούχα είναι αυτά που φοράς; Θα σας γαμήσω”. Είδα τον 46χρονο να πιάνει το στήθος της φίλης μου. Με έπιασε από το μαλλί. Η φίλη μου, μου είπε πως έχει μαχαίρι και τότε τον χτύπησα. Δεν κατάλαβα που τον χτύπησα…ήμουν τρομοκρατημένη. Θα μπορούσα να είχα φύγει αλλά δεν ξέρω τι θα συνέβαινε στην 17χρονη…Πραγματικά λυπάμαι για ό,τι έγινε. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια. Ζητάω μια δεύτερη ευκαιρία.”

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο εξοργιστικό σημείο η κοπέλα να πρέπει να ζητήσει και συγνώμη από πάνω επειδή αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη ζωή της, τη σωματική της ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά της. Και τη δικιά της και της φίλης της. Βέβαια ούτε αυτό ήταν αρκετό για το δικαστήριο αφού φαίνεται ότι την απόφαση την είχαν πάρει πριν ξεκινήσει η δίκη. Εξ ου και οι “διευκρινιστικές” και “αθώες” ερωτήσεις από μεριάς της έδρας, που με έντεχνο τρόπο πήγαιναν να βγάλουν την αντίδραση της Π.Α. “υπερβολική” για να δικαιολογήσουν την από τα πριν ειλημμένη απόφασή τους να την καταδικάσουν σε ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση (ποια “ήρεμη” κατάσταση ρε καθάρματα;). Ερωτήσεις που γίνονται στα δικαστήρια σε κάθε περίπτωση που η αντρική επιθετικότητα εκφράζεται πάνω σε κάποια γυναίκα υποτιμώντας την, βιάζοντάς την ή ξυλοκοπώντας την. Ερωτήσεις που αυτοί που τις κάνουν έχουν δώσει από τα πριν τις απαντήσεις τους θεωρώντας ότι η γυναίκα είναι που έφταιγε είτε “λόγω της εμφάνισής της”, είτε “επειδή είχε πιει πολύ”, είτε γιατί “κυκλοφορούσε αργά”, είτε “γιατί ήταν μόνη”, είτε “γιατί δε φώναξε”, είτε γιατί “αν φώναξε δε φώναξε πολύ δυνατά” είτε γιατί “δε σηκώθηκε να φύγει” και ό,τι άλλο σκεφτεί αυτή η πατριαρχική κοινωνία για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υποτίμηση των γυναικών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχτούν επίθεση επειδή έτσι γούσταρε κάποιος άντρας που αποφάσισε να ασκήσει πάνω τους τα προνόμια που του δίνει αυτή η κοινωνία. Πέρα από τα πιο πάνω, το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι έχουν βγει λάδι βιαστές στα δικαστήρια με την αιτιολογία ότι η κοπέλα δεν απέδειξε ότι αντιστάθηκε. Βέβαια είναι το ίδιο δικαστικό σύστημα που θα επιλέξει να καταστρέψει περαιτέρω τη ζωή της Π.Α. καταδικάζοντάς την επειδή ακριβώς αντιστάθηκε. Γιάννης κερνάει, γιάννης πίνει δηλαδή όσον αφορά την κοινωνικά και θεσμικά νομιμοποιημένη αντρική επιθετικότητα.

Όσο για τα περί “υπερβολικής αντίδρασης”, αυτοί που τα επικαλούνται αποκρύβουν ότι τα περιστατικά πατριαρχικής βίας και σεξιστικών επιθέσεων είναι μια καθημερινότητα για τις γυναίκες στην ελλάδα. Και μια γυναίκα μπορεί να γνωρίζει που αρχίζει μια τέτοια επίθεση αλλά ποτέ δε μπορεί να γνωρίζει που θα καταλήξει. Αν θα είναι “απλά” ένα σεξιστικό σχόλιο, ένα “φορτικό φλερτ” ή θα καταλήξει σε ένα βιασμό, έναν ξυλοδαρμό ή μια δολοφονία. Και για όσους και όσες δε θυμούνται πώς κατέληξε στην κόρινθο ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό, θα σας θυμίσουμε: 13 χρόνια πριν, η 22χρονη Άννα Νικολάου δεν ανταποκρίθηκε στο φορτικό “φλερτ” ενός άντρα και ξυλοκοπήθηκε από αυτόν μέχρι θανάτου, σε τουαλέτες κεντρικής καφετέριας, μέρα μεσημέρι. Αν η 22χρονη Άννα είχε αντισταθεί και είχε γλιτώσει τη ζωή της μπορεί οι ίδιοι δικαστές και οι ίδιοι ένορκοι που καταδίκασαν την Π.Α. να της έριχναν ισόβια και να την έλεγαν “υπερβολική”.

Εμείς από τη μεριά μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην αυτοάμυνα με όποιο τρόπο επιλέξει εκείνη ως πιο αποτελεσματικό, προκειμένου να αμυνθεί στην αντρική επιθετικότητα με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται αυτή. Και γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε την Π.Α. Γιατί στο δικαστήριο δεν καταδικάστηκε μόνο η Π.Α. αλλά κάθε γυναίκα που θα (καταφέρει να) αντισταθεί στο βιασμό, στον ξυλοδαρμό, στην υποτίμησή της επειδή έτσι γούσταρε κάποιος άντρας. Γιατί στο δικαστήριο δε βγήκε λάδι μόνο ο συγκεκριμένος δράστης της σεξουαλικής επίθεσης αλλά δόθηκε το πράσινο φως σε όλους τους επίδοξους δράστες τέτοιων επιθέσεων. Εν όψει του εφετείου της Π.Α. στις 13 ιούνη δε μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα λιγότερο από…

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ Π.Α. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ενάντια στη δικαιοσύνη της πατριαρχίας υπερασπιζόμαστε το

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

απέναντι στην αντρική επιθετικότητα

ΥΓ: Η κοπέλα δεν έκανε μόνο το “λάθος” να είναι γυναίκα που αντιστάθηκε σε σεξουαλική επίθεση αλλά έκανε και το διπλό “λάθος” να είναι ρομά και φτωχή, με αποτέλεσμα πέρα από το σεξιστικό βόθρο στο δικαστήριο να ξεχειλίσει και ο ρατσιστικός στην απόφασή του. Λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η κοπέλα που αμύνθηκε “δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία της ανθρώπινης ζωής όπως εμείς που είμαστε άλλου μορφωτικού επιπέδου”!!! Για τέτοια καθάρματα μιλάμε (“μορφωμένα” βέβαια).

 

Αρέσει σε %d bloggers: