Παράκαμψη πλοήγησης

πολιτικαλογοτεχνια σαιτ.jpg

 

 


Αλλη μια βιβλιοθήκη;

Τόσες υπάρχουν εκει έξω!

Ναι πραγματι.

Υπάρχουν πολλες βιβλιοθήκες και πολύ περισσότερα βιβλιοπωλεία εκεί έξω. Βιβλιοθήκες φτιαγμένες με χορηγούς  κρατικούς οργανισμούς ή εταιρείες και βιβλιοπωλεία που αποκλείουν όλους όσους δεν έχουν 15-20 ευρώ για να διαβάσουν ενα βιβλίο -προφανώς για να διαβάσεις πρέπει να τα σκάσεις- . Αρνούμαστε να δεχτούμε οτι για να κάνεις κάτι σε αυτήν την κοινωνία πρέπει να πληρώσεις. Αρνούμαστε να παραδώσουμε την ανάγκη μας για γνώση σε αυτούς που της ρουφάνε την ουσία και την μετατρέπουν σε ενα ακακο εμπόρευμα.

Επιλέγουμε λοιπόν, να στραφούμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση και δημιουργούμε τις δικές μας υποδομές με τα δικά μας χέρια, με τις δικές μας δυνάμεις, με τα δικά μας μυαλά. Γιατι το παρελθόν μας, οι ιστορίες μας, τα λάθη, οι χαρές και οι ήττες μας δεν αποτελούν μπιμπελό για προσωπικές βιβλιοθήκες ανθρώπων που τις έχουν, επειδή έχουν χρήματα. Η γνώση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αυτής της κοινωνίας (των φίλων αλλα και των εχθρών μας) είναι όπλο αιχμηρο στα χέρια μας. Με τα δικά μας χέρια λοιπόν, επιθυμούμε να απειλήσουμε και να στραφούμε ανταγωνιστικά ενάντια στον κύκλο του κέρδους, έστω και σε αυτήν την μία του έκφανση.

Η βιβλιοθήκη λοιπόν φτιάχτηκε για όλους αυτούς τους λόγους, απο ανθρώπους που συνείσφεραν σε αυτήν – προσφέροντας κομμάτια απο τις προσωπικές τους βιβλιοθήκες και εμπλουτίζοντας την συλλογική αυτή προσπάθεια. Αποτελείται απο βιβλία τα οποία αγοράστηκαν με την συνεισφορά όλων όσων θεώρησαν σκόπιμη αυτή την υποδομή.

Ολα αυτά κάνουν την Δανειστική Βιβλιοθήκη ένα διαρκές εγχείρημα. Είναι ένα εγχείρημα που πάντα θα ανανεώνεται, πάντα θα γίνεται η προσπάθεια να γίνει πιο πρακτικό, πιο ευκολο στην αναζήτηση και βέβαια πιο ανταγωνιστικό στα βιβλιοπωλεία. Για αυτό πάντα θα αναζητάει την συνεισφορά και την στήριξη όσων επιθυμούν να στραφούν ενάντια στην λογική του κέρδους σε κάθε του εκφανση. Ολων όσων θέλουν να εκφράσουν έξω και ενάντια στα μαγαζιά, τις ανάγκες τους.

Για να πάρουμε πίσω την γνώση!

Γιατι παλιά καίγαν βιβλία. Τωρα καίνε μυαλά.

*Η δανειστική βιβλιοθήκη διαθέτει πολιτικά, ιστορικά, κοινωνιολογικά βιβλία και γενικώς θεωρητικά βιβλία πολλών άλλων κατηγοριών. Επίσης διαθέτει λογοτεχνία, ποίηση και βιβλία εικαστικών τεχνών (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, κομικ, φωτογραφια κ.α.). Ταυτόχρονα λειτουργεί δανειστική ταινιοθήκη. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την εύρεση βιβλίου ή ταινίας πρέπει να γίνει χρήση της ηλεκτρονικής αναζήτησης, οπότε κάποιο μέλος του στεκιού μπορεί να βοηθήσει.*


Η Δανειστική Βιβλιοθήκη/Ταινιοθήκη του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου ΑΝΑΤόΠΙΑ λειτουργεί καθημερινά,  τις ώρες που ανοίγει ο χώρος.


Μπορείς να δείς τα νέα καταχωρημένα βιβλία κάνοντας κλίκ εδώ. Αντίστοιχα, μπορείς να δείς τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που καταχωρούνται εδώ.